Je tady další díl fotografického seriálu One Day Of My Life. Záměrně sem vybírám lidi, který nějakou dobu znám a mám je fakt rád! Mezi takový určitě patří i Přemek Forejt, fenomenální šéfkuchař a v poslední době také velká gastro star. Jenomže Přéma je muž mnoha dovedností a talentů. Kromě perfektního vaření holduje i muzice, umění, (nejen) extrémním sportům a fashion! Takže dámy a pánové: milovník hodinek Prim a bot značky Prestige, co vypadá jako blonďatější verze Jacka Sparrowa.

Díky za pozvání k tobě domu! Kde konkrétně vlastně bydlíš a jak dlouho? A jsi původem Olomoučan? A nějaký plány na dům někde na venkově nemáš?

Žiji v Olomouci už šestým rokem, jinak jsem (su) původně z Brna❤️ No jasně, že se vidím jednou na domečku.

Mňam, tohle byla strašná bomba! Pamatuju si, že to bylo hovězí, ale co přesně? Jinak vaříš i doma nebo chodí kovářova kobyla bosa?

Děkuji, mám radost, že ti chutná, takové to domácí vaření. Je to hovězí loupaná plec pečená asi 4 hodiny se šalotkama a malej rajčatovej salát. No vařím jak kdy, jak se mi chce, spíš rád vařím pro jiné než pro sebe.

Ty máš rád český Prestige, viď? Jaký jsou tyhle konkrétní a jaký další botky rád nosíš?

Miluju Prestižky, myslím, že je to náš český poklad. Tyhle jsem dostal od Jana Černého, což je klučina, kterýho obdivuju v tom, co dělá. Přeju a fandím. Jinak rád nosím spoustu jiných značek, a ještě je super Martin Brna což je klučina, kterej si splnil sen a začal vyrábět boty Unbroken Addiction sneakers.

Očividně jsi muž mnoha talentů. Děláš i do muziky?

Spíš beru výzvy, které mě baví a plním si sny. Kluci ze skupiny Nebe mi jeden splnili. A moc mě to bavilo.

A co tohle umění v předsíni? To je taky tvoje práce?

Hele, tohle jsem dostal, poslal mi to nějaký klučina jménem Krysopes a úplně se to sem hodí. Hrozně hezkej dárek!

Tohle je super obraz, ten jsi ale dělal, viď? Baví tě i malování?

Jojo, to jsem si takhle jednou koupil plátno s děckama z Entrée s tím, že jdeme malovat. Udělali jsme oranžový podklad, pak to asi půl roku leželo, já si do toho jeden den začal kreslit, a tak z toho vzniklo tohle.

Málokdo má ve sprchovém koutě obří větev. To se dá někde pořídit? Vidím tam spoustu voňavek, ale mají docela tajemný flakonky. Co to je za vůně?

Tím, jak rád jezdím do lesa, tak jsem jednou vedle cesty viděl tohohle krasavce, co tam tak ležel a čekal na mě. No a hodil se mi do koupelny ? Mám hrozně rád vůně, v hlavním městě je jeden moc fajn krám Ingredients Store, kde si rád sem tam něco koupím.

Tak vyrazíme do práce? V čem jezdíš do práce, ale nejen tam?

No teď momentálně jezdím tímhle krasavcem! Je to Renault Megane RS Trophy a je to strašný žihadlo. Má úžasnej zvuk a ta barva si vezme pohled všech kolemjdoucích. Jinak mám ještě svého milovaného Renault Alaskan, což je taková srdcovka.

Trochu si na tenhle sporťáček posvítíme. Co je to za model a co tě na něm baví nejvíc?

Jak už jsem říkal, je to Megane RS Trophy, je po faceliftu, má upravený interiér. Je to 300koňová motokára, která je strašně zábavná. Minulý rok jsem jí měl v oranžové a teď si užívám tuhle žlutou. Dokonce jsem si kvůli tomu nechal udělat i teplákovku od Brand for French, abych byl matchy matchy ?

Má hezkej zadek. V čem sis vlastně vozil zadek, po tom cos udělal řidičák?

No moje první auto bylo Fiat Uno 1,3 diesel, to byl takovej bourák, že nebylo třeba ho ani zamykat.

Slušný! A co ta rakev? Asi toho s sebou vozíš hodně. Obrovský vařečky?! A neomezuje to sporťák trochu v aerodynamických vlastnostech?

No říkal jsem si, že to moc na sporťáku nevidíš, a hlavně budu potřebovat dát v létě někam wakeboard a tak. Je pravda, že se s tím nedá jezdit moc rychle, ale mě na tom autě stejně nejvíc baví ta akcelerace, systém 4control a hlavně to jaký má brzdy. Nepotřebuju to nikde hnát a přijít o řidičák.

Super kola a gumy, velký sportovní brzdy. Vyzdvihnul bys nějaký vychytávky, co tě baví?

Třeba právě tyhle kola, která jsou odlehčená a musím říct, že se mi k tomu hodně líbí! A ty brzdy jsou fakt jedna z věcí, co je na tomhle autě naprostá bomba.

Tohle není jen RS, ale také to je verze Trophy. Co to konkrétně znamená?

No je to větší sporťák, má tvrdší a sportovnější podvozek, prostě větší dravec, ale jak chceš: podvozek CUP, mechanický samosvorný diferenciál Torsen, dvou materiálové brzdové kotouče a třmeny Brembo, disky Fuji Light a jejich specialita je jednak nižší váha a zadruhé to, že jsou obuté do pneumatik Bridgestone S007… Stačí to? ?

Hodně slušný jsou i tyhle skořepiny od Recaro. Jak se ti v nich sedí, drží tě pořádně v zatáčkách? Tak si sedám vedle tebe a jedem do práce.

Ano přesně tak, jsi v tom ponořenej a drží tě to jak taťka při první jízdě na kole.

Práci, ale nemáš daleko od bytu, viď?

Hned přes cestu…

Kolik času tady denně trávíš, když není zrovna celosvětová pandemie a rendlíčky neleží smutně v polici?

Snažím se tam být, co to jde, ale vždy je to o tom, co mám ještě za závazky.

Kdo stojí za architekturou restaurace Entrée a co bys z interiéru vypíchnul nejvíc?

Entrée dělal Pavel Kříž. Líbí se mi, jak uchopil naši myšlenku inspirováno přírodou a že v té době udělal něco, co tehdy v Česku nebylo. Beru Entrée jako celek, takže nejhezčí z celého interiéru je náš personál.

Moc mě baví tyhle opálený dřeva, to je takový leitmotiv, který se tu hodně opakuje, že?

Jojo, to byl Pavlův nápad, který je hrozně cool.

I světla jsou vykoumaný do detailu. Posvítíme si na jídla, který tu běžně vymýšlíš. Jak bys popsal Entrée kuchyni a čím se inspiruješ při jejich vymýšlení?

Je to týmová práce! Většinou přijde myšlenka a od ní se potom odvíjíme dál a vymýšlíme to společně.

Tady máme další obraz, za kterým stojíš… Jak jsi ho vytvořil? A nechystáš zčeřit vodu českého umění a zkusit vystavovat a prodávat?

Tohle je zkouška obrazu ZERO WASTE. Přijde mi, že o tom spousta lidí mluví, ale moc se toho neděje. Tohle je obraz, který ještě není hotový, ale je to ze zbytků zeleniny, co by šla do koše, a tak jsme ji zkusili ještě nějak využít.

Světlo jako choroš, máš rád houby? Určitě je používáš v kuchyni, ale zajdeš si rád na houby do lesa?

Já to miluju!!! Nejlepší relax ever…

Pěstujete si tady hromadu bylinek a koření. Co všechno?  A kdybys musel jmenovat jedno koření, bez kterého nedáš ani ránu, bude to?

Asi nemám oblíbené koření, ale pěstujeme si, co se dá. Hodně lichořeřišnice, hořčici, různé jedlé květy. Teď kluci přišli s tím, že si uděláme velký záhon vedle na baráku, kde máme sklad. Takže se to rozšiřuje. A hlavně máme v restauraci úžasnou skříň od LEAF LEARN, kde si pěstujeme naprosto skvělý microgreens. Je to něco, co jsme si tak dlouho přáli, až to k nám přišlo samo. A mají to vymyšlený k dokonalosti.

Latest posts by Dereck Hard (see all)

Dereck Hard je fotograf a art director z Prahy, který se věnuje především volné tvorbě jako jsou autorské konecptuální pop-art série a originální publikace. Za jeho práce posbíral celou řadu prestižních ocenění včetně výhry na Czech Press Photo. Jeho fotografie je zaměřená také na street/urban culture, do které spadá i autorská rubrika One Day Of My Life, která vychází pravidelně na Footshop blogu.